Индийски празници

Индийците са известни със своята висока духовност и затова празненствата са много важни и заемат централно място в индийската култура. Многобройните празненства (фестивали) в Индия, които се провеждат през цялата година са начин за запознаване с традициите и обичаите на индийците. По-долу сме се опитали да опишем накратко най-популярните индийски празници:

Дивали

Дивали е пет дневен празник, който е еквивалента на индийската нова година. По-известен е като празника на светлината заради много фоерверки, малки глинени лампи и свещи, които се палят навсякъде по време на празника. Многото светлина символизира победата на светлината над тъмнината или на победата на доброто над злото. Светлините правят Дивали топъл празник изпълнен с много настроение и атмосфера и затова е обичан от всички индийци по света.

Ганеш чатурти

Вторият по важност празник в индийската култура е Ганеш чатурти - единадесет дневен празник, с който се чества рождението на Ганеш - бога със слонска глава. По време на празника се изнасят пищно украсени и красиво оцветени статуи на бог Ганеш. В края на празника хората правят парад със статуите, като това е съпроводено с много песни и танци. Накрая статуите се потапят в океана.

Холи

Холи също е празник, който набляга на победата на доброто над злото, както и края на пролетния жътварски сезон. Най-често се нарича - празник на цветовете. Индийците разпръсват навсякъде и се пръскат един друг с цветен прах и оцветена вода. Организират се много забавления и традиционно се танцува под фонтани. Холи е много безгрижен фестивал наситен с много забавления и танци и е голямо забавление да участвате ако нямате нищо против да ви понамокрят.

Наваратри, Дусехра или Дурга Пуджа

Първите девет дни от празника са известни като Наваратри и са изпълнение с танци в чест на богинята майка. Десетият ден се нарича Дусехра е посветен на победата на бог Рама над демона Крал Равана. Този ден съвпада също така с победата на война богиня Дурга над злия бик-демон Махишасура. В Източна Индия празника се нарича Дурга Пуджа. Огромни статуи на богинята се правят специално за повода, които се потапят в свещенната река Ганг. Празника е наситен с много театралност и е много социален по своята същност с представления с драматични сцени, музика и танци и културни представления, които се провеждат в цяла Индия.

Онам

Този десет дневен традиционен празник на жътвата отпразнува завръщането на митичния Крал Махабали. Индийките декорират с цветя земята пред къщите за да посрещнат символично краля, който се завръща. За празника всички си обличат нови дрехи, сервират се различни храни върху бананови листа и хората се забавляват с традиционни танци, спортове и игри.

Кришна Джанмаштами или Говинда

Празника Кришна Джанмаштами или още известен като Говинда празнува раждането на бог Кришна. Празника включва забавна традиционна игра при която хората се катерят един върху друг за да образуват пирамида и да достигнат делви пълни с мляко, които се опитва да счупи човека, който е най-отгоре.

Празник на храма в Керала

Щата Керала в Индия е известен с многобройните си храмове, които са известни с техните екзотични храмови фестивали. Дългите процесии от хора яздещи красиво украсени слонове са главната атракция на тези празненства. Процесиите се съпровождат от красиво декорирани лодки. Интересен факт за Керала е че в този щат и до ден днешен управлява едно от малкото комунистически правителства избрано по демократичен път.

Пушкар - панаир на камилите

В града Пушкар - щата Раджастан, който е малък град в пустинята се събират над 50 хиляди камили за да отпразнуват панаира на камилите. В продължение на пет дни камилите биват украсявани и декорирани и вземат участия в различни събития като надбягавания с камили, паради, конкурси за красота и разбира се в крайна сметка биват предлагани за продан. Този празник е интересен защото чрез него всеки може да се докосне на старинните и традиционни индийски празници, които са оцелели през вековете.

Празника Дивали
Празника Дивали
Празника Дивали
Празника Дивали
Ганеш чатурти
Ганеш чатурти
Ганеш чатурти
Ганеш чатурти
Празника Холи
Празника Холи
Наваратри, Дусехра или Дурга Пуджа
Наваратри, Дусехра или Дурга Пуджа
Празника Онам
Празника Онам
Празника Онам
Кришна Джанмаштами или Говинда
Празник на храма в Керала
Празник на храма в Керала
Пушкар - панаир на камилите
Пушкар - панаир на камилите